Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Piilossa

Äiti asettaa vauvansa kasvojen eteen harsoliinan ja kysy ihmeissään, minne vauva mahtoi kadota. Ihmettelyn jälkeen hän siirtää harson syrjään ja hämmästelee vielä suuremmin, miten vauva löytyikin harson takaa. Vauva nauraa innoissaan ja odottaa jo uutta piiloutumista ja löydetyksi tulemisen riemua. Jos leikkiä leikkii toisin päin – niin, että äiti piiloutuu harson taakse – vauvalle tulee todennäköisesti hätä. Hän ei ymmärrä, että äiti on edelleen olemassa, vaikka onkin näkymättömissä.

Jeesus maalaili samankaltaista tilannetta opetuslapsiensa silmien eteen ennen kuolemaansa. ”Sekö teitä askarruttaa, että sanoin: ’Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa ja te näette minut jälleen’? Totisesti, totisesti: te saatte itkeä ja valittaa, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi. Nainen, joka synnyttää, tuntee tuskaa, kun hänen hetkensä koittaa. Mutta kun lapsi on syntynyt, äiti ei enää muista kipujaan vaan iloitsee siitä, että ihminen on syntynyt maailmaan. Tekin tunnette nyt tuskaa, mutta minä näet teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää. Sinä päivänä te ette kysy minulta mitään.” Joh. 16:19-23

Suru siitä, että Jeesus katoaa ja kuolee, johtui ymmärtämättömyydestä. Opetuslapset eivät tienneet, että niin piti käydä – eivät tienneet, vaikka Jeesus oli asiasta useasti heille puhunut. Yksin jäämisen pelko on ihmisen peloista suurimpia. Jumalan edessä me olemme kuin vauvoja, jotka haluavat tulla löydetyiksi. Pelottavaa on se, jos Jumala katoaa. ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? Minä huudan sinua avuksi, mutta sinä olet kaukana.” Ps 22:2 Kadonnut Jumala – millainen Jumala sellainen on? Jeesuskin huusi Isänsä puoleen ristiltä: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?”

Jumalan puoleen saa huutaa, häntä saa kaivata. Mutta hän on lähellä ja löydettävissä. Hän etsii, kunnes löytää. Ei pakota seuraansa, mutta kutsuu tehtäviinsä.

Henna Huppunen

Iitin seurakunta

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.