Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Mitä Jeesus sanoisi? 

 

Elämme erikoisia aikoja. Maailma on muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa. Ihan oman elämänikin aikana, saati viimeisen vuoden aikana. Lapsuudessa tulivat ensimmäiset tietokoneet, opiskellessa tallennettiin tietoja korpuille ja ostettiin ensimmäinen kännykkä, jossa oli matopeli. Nyt omat lapseni opiskelevat etänä digitaalisten palveluiden kautta ja videoluennoin. Suoritukset tallentuvat “pilveen”. Itse hallitsen lähes kaikkea älypuhelimeni kautta pankkiasioista terveyspalveluihin.  

Lueskelin takavuosina kirjoittamiani juttuja kun omat lapseni olivat vielä pieniä ja kipuilin monien kasvatuskysymysten äärellä. Pohdin usein, miten Jeesus missäkin asiassa neuvoisi. Hänen oppinsa ja opetuksensa sopivat hyvin nykymaailmaankin, vaikka silloin Jeesuksen aikaan maailma vasta olikin erilainen! Jeesus opetti miten meidän tulee kohdella kanssaihmisiä. 

 

Toisen ihmisen kunnioittaminen ja kaverien reilu kohtelu ovat asioita, joita olen yrittänyt opettaa omille ja toistenkin lapsille. Nykyään toisten ihmisten kohtaaminen tapahtuu yhä enemmän sosiaalisessa mediassa. Olen törmännyt lasten ja nuorten hävyttömän rumaan kielenkäyttöön. Eikä se toisaalta yllätä, kun seuraa aikuisten käyttämää sanan säilää. Toisinaan saa todistaa surullisen ala-arvoista käytöstä julkisissa foorumeissa. 

Olen sanaton ja ymmälläni. Mitä Jeesus sanoisi? Ainakin Hän sanoisi meille: “Tehkää siis ihmisille kaikkea sitä, mitä toivoisitte heidän tekevän teille” (Matt. 7:12) ja jos jokin asia ärsyttää tai tekee mieli sanoa tai kirjoittaa ilkeästi, Hän luultavasti sanoisi: “Sulje laitteesi vähäksi aikaa”. Tässä on hyvä kilvoitella nyt paaston aikana. Siunausta päivääsi! 

 

Mari Pelkonen 

Hengellinen pohdiskeluVirsikirja, Katekismus ja Raamattu pöydällä.

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa kirkon Tutki uskoa -sivustolta.

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa Liity kirkkoon -sivustolla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.