Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

VIIKON SANA viikolle 42 / IITINSEUDUN HARTAUS 21.10.2021

Suolana ja valona

”Te olette maan suola…te olette maailman valo.” (Matt.5:13-14). Näillä Vuorisaarnan sanoilla Jeesus paljastaa, mikä hänen seuraajiensa tehtävä on tässä maailmassa. Suolana he estävät mätänemisen, säilyttävät arvokkaan, tuovat makua elämään ja Jeesus-valossa eläen johdattavat muitakin todellisen Valon tuntemiseen.

Jumalan sanasta luopuminen etenee ajassamme vauhdilla, eettiset arvot poljetaan maahan toinen toisensa jälkeen. Muutos on ollut nopea. Tässä tilanteessa kristittyjen tehtävänä on kirveltää märkivissä haavoissa ja rohkeasti vastustaa sitä, mikä on vastoin Jumalan sanaa. Mutta tässä ei ole kaikki, ei edes oleellisin. Suola ei ainoastaan kirvele vaan myös puhdistaa ja desinfioi sen, mikä on pahentumisen uhan alla. Kristityillä on tarjota maailman haavoihin ilosanoma Jeesuksesta, lupaus anteeksiantamuksesta ja uudesta elämästä hänen yhteydessään.

Suola vaikuttaa salaa, kuin alhaalta päin, valo puolestaan ”ylhäällä vuorella olevan kaupungin” tavoin laajalle näkyen. Myös rukoilevan seurakunnan tulee olla samalla kertaa näkymättömänä voimana paikkakunnallaan että kaikille näkyvänä yhteisönä, jonka valoon etsiydytään. Siksi seurakunnan sanoman tulee olla ”suloista ja suolalla höystettyä.” (Kol.4:6) Mautonta, suolatonta ja väritöntä kristillisyyttä ei kannata pitää esillä. Se ei vedä ketään puoleensa.

Jumala vetää ihmisiä puoleensa suolaa ja valoa käyttäen. Joku tulee kristityksi voimakkaassa kääntymiskokemuksessa, joku taas vähitellen, suorastaan salaa. Kumpikin on Jumalan työtä. Tosi kristittynä ei voi kuitenkaan elää salassa.  Martti Luther kirjoittaa Isossa katekismuksessa: ”Jos sinä olet kristitty, niin tiedän sen hyvin. Jos et ole, tiedän sen vielä paremmin.”

Vapahtaja on kutsunut sinut suolaksi ja valoksi maailmaan. Olisikohan jo aika suolan tulla purkista ulos ja valon loistaa ympäristöön?

JARI NORDMAN

Hengellinen pohdiskeluVirsikirja, Katekismus ja Raamattu pöydällä.

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa kirkon Tutki uskoa -sivustolta.

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa Liity kirkkoon -sivustolla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.