Miksi Jeesus?

Minusta tuli vajaa puoli vuotta sitten rivitalon omistaja. Tämä on tuonut itsestäni ulos jännittäviä puolia. Huomaan käyskenteleväni usein terassilla miettien, että ”tämä pitäisi kyllä öljytä” ja katselen taloyhtiön rännien kuntoa. Kummassakaan minulla ei ole ainakaan vielä mitään ammattitaitoa, mutta vakaa tahto se hankkia. Huomaan muistuttavani omaa isääni.

Huomaan muuttuvani myös isäkseni tavoilla, joista en niin paljon iloitse. Huomaan asettavani työn ja muut vastuut perheen edelle. Löydän itsestäni puhumattomuutta ja salassa haudottua katkeruutta. Luulin tästä vuosikymmeniä sitten sanoutuneeni irti. En ole kiittämätön. Isäni oli ja on ihminen; rikkinäinen, syntinen, usein vajavainen ja silti Jumalan kuvan kantaja. Ja minä olen hänen poikansa riippumatta siitä, kuinka paljon haluan sanoutua hänen näennäisistä ja todellisista puutteistaan irti. Perhe määrittää meitä halusimmepa tai emme.

Omiin perittyihin asioihin katsominen on joskus vaikeaa, vaikka paljosta voikin iloita.

Jeesuksen sanotaan olleen täynnä armoa ja totuutta. Tämä on myös oma kokemukseni. Ilman häntä taivun näkemään asiat vain totuuden valossa ilman ristillä ja ylösnousemuksessa osoitettua armoa. Jeesuksesta sanotaan myös, että hän antoi kaikille, jotka häneen uskoivat oikeuden tulla Jumalan lapsiksi. Taivaallisen Isän perheessä Pyhä Henki saa korjata kaiken mikä isässäni, omassa perheessäni ja itsessäni on rikkinäistä. Tämä on minulle yksi monista tavoista vastata kysymykseen ”Miksi Jeesus?”

Tomi Koho

Perheniemen Opiston rehtori