Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

KÄÄNTEENTEKEVÄ KOHTAAMINEN

Mieleeni ovat painuneet erään yksinäisyyttä paljon tutkineen professorin sanat: ”Emme vielä ymmärrä kohtaamisen merkitystä. Kun ihminen tulee kohdatuksi, mikä tahansa on mahdollista.”

Jokainen meistä kaipaa tulla nähdyksi ja kuulluksi – ja rakastetuksi omana itsenämme. Niin myös samarialainen nainen, jonka Jeesus kohtasi kaivolla (Joh. 4).

Jeesus aloitti keskustelun vierasmaalaisen ja vieläpä naisen kanssa, vaikka juutalaiset miehet eivät yleensä tehneet niin. Jeesus katsoi silmiin ja näki sydämeen asti. Näki senkin, mitä nainen yritti toisilta piilottaa.

”Työssäni etsin aitoa ihmistä suojamuurin takaa”, sanoi vankilapastori lehtihaastattelussa (Uusi tie 9.1.2020). ”Vangit tietävät, että Jumala auttaa heidän ongelmiensa ylitse.”

Samarialainen nainen oli väärien valintojensa vanki. Ne eristivät hänet muista ihmisistä. Ne saivat hänet häpeämään itseään ja elämäänsä.

Jeesusta eivät ihmisen menneisyyden väärät valinnat estä. Jeesus etsii ihmistä kaikkien lyötyjen leimojen takaa.

”Joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä”, sanoi Jeesus naiselle kaivolla.

Jeesuksen sanat olivat alku uudenlaiselle yhteydelle naisen elämässä. Yhteydelle toisten ihmisten ja Jumalan kanssa. Jeesus auttoi kohtamaan väärät valinnat ja niiden seuraukset. Niitä ei tarvinnut piilottaa. Ne sai uskoa anteeksi.

Kun Jeesus kohtaa, elämät uudistuvat. Niin silloin, niin myös tänään.

Kristiina Nordman

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.