Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi

Hautausmaalla on hämärää. Tuskin näkee kulkea. Mutta jo parkkipaikalta huomaa, että kynttilöitä on paljon. Jokaisessa tulen liekissä on mukana rakkautta ja kaipausta. Joskus sitä on vaikea sanoittaa. Silloin kynttilän vieminen haudalle on tärkeää. On edes jokin asia, johon voi tarttua. On pieni pyhä hetki, johon tiivistyy paljon.

Kuoleman kohtaaminen ei ole helppoa. Suru saa väsyneeksi ja painaa leimansa joka paikkaan. Se seuraa jokaista askelta, jokaista lausetta ja jokaista hetkeä. Välillä tuntuu kuin sen ote helpottaisi – kunnes yhtäkkiä kaipaus tuntuu lyövän sydämen pirstaleiksi. Kuolema on niin lopullinen, että sitä on vaikea käsittää.

Surun keskellä kulkevat muistot. Ne rakentuvat jokaisesta yhteisestä hetkestä, sanasta ja hymystä. Sillä Herra antoi paljon. Kokonaisen ihmiselämän – miten lyhyen tai pitkän sitten antoikaan.

Surun keskellä kulkevat myös kysymykset. Suurimpana niistä miksi. Sillä Herra otti paljon, eikä se aina tunnu reilulta. Ei ollenkaan reilulta.

Ja kuitenkin lopussa on kiitos. Sillä Jumalan kädestä tulee meille kaikki. Vain hänen nimensä riittää meille – se ainoa nimi auringon alla, joka meille on annettu. Jumalaan saamme turvata niinä hetkinä, jolloin suru vyöryy yli ja kaikki tuntuu pelkältä kaaokselta. Ja Jumalaa saamme ylistää niissä hetkissä, jolloin ymmärrämme, että hän on suuri ja mahtava, huolenpitäjä ja armahtaja.

Herra, anna toivon kynttilöiden loistaa siellä, minne valoa kipeimmin tarvitaan

Henna Huppunen

Hengellinen pohdiskeluVirsikirja, Katekismus ja Raamattu pöydällä.

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa kirkon Tutki uskoa -sivustolta.

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa Liity kirkkoon -sivustolla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.