Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Suuren virran keskellä

Tämän lehtikirjoituksen ilmestyessä tarkoitukseni on olla pikalomalla, pyytämässä lohta Tornionjoella. Harrastuksessa on ollut kolmen vuoden tauko, vaikka iittiläisten erämiesten kanssa Kymijoella olenkin saanut vähän lämmitellä kalamiehen verta.

Tänä vuonna pohjoisen isoilla joilla on koettu valtavia tulvia. Suurien lumimäärien sulaessa virran voima on uskomaton. Siksi on hyvä yhtyä ensi sunnuntain psalmin ajatukseen: ”Rukoilkoot kaikki palvelijasi sinua hädän hetkellä. Vaikka suuret vedet tulvisivat, ne eivät heihin ulotu.” (Ps. 32:6) Jokiveneen soutaminen suuren virran keskellä on sykähdyttävä kokemus.

Ensi sunnuntain kirkollisena aiheena on ”kadonnut ja jälleen löytynyt”. Pyhäpäivä muistuttaa siitä, miten Jumala on armollinen Isä. Hän etsii eksyneitä, kutsuu syntisiä ja antaa synnit anteeksi. Taivaassa iloitaan jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.

Tuttu tuhlaajapoikakertomus muistuttaa siitä, miten jokainen meistä on tervetullut takaisin Jumalan luo, hyvään yhteyteen, vaikka olisimme sen itse synneillämme rikkoneet. Sillä kuten tuo psalmin 32 jatko lupaa Jumalastamme: Sinä olet minulle turvapaikka, sinä varjelet minut vaarasta.”

Virta ja vesi on paitsi elämän vertauskuva, se kuvaa myös kuolemaa. Tuonelan virta tai Joonan joutuminen syvyyksiin kalan vatsassa, kuvaavat ihmistä suurempaa pahan valtaa. Ihminen ei voi sitä voittaa, mutta Jumala voi. Tämä on hyvä muistutus myös näin koronakevään jälkeen.

Jumalan rakkaudesta sanotaan Laulujen laulussa (8:7): Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, virran tulva ei vie sitä mukanaan.”

Mikko Pelkonen

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.