Kuoleman kohdatessa

Kuolema pysäyttää ja yllättää, vaikka sitä olisi osannut odottaakin. Suru ilmenee joskus odottamattomasti tai tuntuu jäävän kauemmaksi. Kuolemantapauksen jälkeen hautajaisjärjestelyissä ohjaa kirkkoherranvirasto (p. 05 829 3323, avoinna ma-pe 9-12). Sieltä saa vastauksen moniin kysymyksiin. Kirkkoherranvirastossa sovitaan hautajaisten aika ja paikka, varataan tilaisuuteen pappi ja kanttori sekä sovitaan mahdollisen muistotilaisuuden paikasta. Hautapaikkaa koskevissa asioissa auttaa seurakuntamestari (p. 050 387 1646).

Kun pappi on saanut tiedon tulevasta hautaan siunaamisesta, hän ottaa yhteyttä omaisiin ja sopii tapaamisesta. Siunausneuvottelussa pappi tutustuu omaisiin ja pohtii heidän kanssaan kuolemantapauksen herättämiä kysymyksiä, kyselee vainajan elämänvaiheista, ja sopii siunaustoimitukseen liittyvistä asioista.