Hääjärjestelyt alkavat vihkivarauksesta

Hääjärjestelyissä kannattaa lähteä liikkeelle ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon (p. 05 829 3323, avoinna ma-pe 9-12). Sieltä voi varata vihkipapin sekä kirkon. Vihkiminen voidaan suorittaa myös juhlapaikalla, kotona tai ulkona.

Pappi haluaa tavata vihkiparin ennen vihkimistä. Toimituskeskustelun tarkoituksena on tutustua, puhua avioliiton merkityksestä ja parin yhteisestä elämästä sekä sopia toimitukseen liittyvistä käytännön asioista. Yhdessä voidaan sopia myös vihkiharjoituksesta, johon voivat vihkiparin lisäksi osallistua mahdolliset avustajat, kuten kaaso, bestman, morsiusneidot sekä sulhaspojat.

Avioliiton esteiden tutkinta tulee suorittaa hyvissä ajoin ennen vihkimistä (tarkista ohjeet). Asia hoituu kirkkoherranvirastossa.

Iitin kirkko on maksutta käytössä oman seurakunnan jäsenten vihkimisissä, mutta ulkopuolisilta pareilta peritään maksu kirkon käytöstä.

Vihkiraamattu sisältää Jumalan lupauksia

Seurakunta lahjoittaa vihkiparille Raamatun. Vihkiraamattu tulee morsiamen kotiseurakunnasta. Se antaa hyviä ohjeita yhteiseen elämään, mutta sisältää myös paljon Jumalan lupauksia.

Iitin kirkko on kaunis

Iitin kirkkoon ei ole vaikea saada vihkiaikaa. Jotkut parit varaavat vihkikirkon jo reilua vuotta aikaisemmin, mutta myöhemminkin ehtii. Suosituimpia vihkipäiviä ovat lauantait heinäkuun alusta elokuun puoleen väliin asti.

Tahtomista ja tunteita

Kirkollisessa vihkimisessä ei vannota ikuista rakkautta, kipinää ja sähköä. Sen sijaan kysytään, tahdotko rakastaa.

Avioliitto on ajateltu elämän mittaiseksi matkaksi, jonka aikana molemmilla puolisoilla on lupa kasvaa ja muuttua. Niinä päivinä, jolloin rakastaminen on vaikeaa, alkaa tahtominen. Omia tunteitaan ei voi hallita tai muuttaa, mutta kunnioittava käytös ja hyvä keskusteluyhteys luovat avioliitolle tasapainoisen arjen.

Avioliiton siunaaminen

Tilanteessa, jossa toinen vihkikumppaneista ei kuulu kirkkoon, voidaan toimittaa avioliiton siunaaminen. Se on kirkollinen toimitus, jossa rukoillaan siunausta jo solmitulle avioliitolle. Kaavaltaan se muistuttaa avioliittoon vihkimistä, mutta ei sisällä varsinaista vihkimistä eikä sormuslupauksia. Siinä kysytään tahdotko rakastaa puolisoa, jonka kanssa olet avioitunut.