Kaste liittää lapsen seurakuntaan

Seurakunta lähettää vastasyntyneen perheeseen kirjeen, jossa on ohjeita kastetoimitukseen liittyen. Lapsi voidaan kastaa kirkossa, seurakuntakeskuksessa, kotona tai vaikkapa mummolassa. Kaste voidaan yhdistää myös jumalanpalvelukseen, jolloin koko seurakunta pääsee juhlimaan Jumalan perheväen uutta tulokasta.

Soittamalla kirkkoherranvirastoon (p. 05 829 3323) voi varata papin sekä tarvittaessa myös seurakunnan tiloja. Kun pappi on saanut tiedon kasteesta, hän ottaa yhteyttä perheeseen ja sopii tapaamisesta. Kastekeskustelussa pappi tutustuu perheenjäseniin ja heidän elämäntilanteeseensa, keskustelee kasteen merkityksestä ja sopii siihen liittyvistä käytännöistä.

Kastettava tarvitsee valkoisen kastemekon. Seurakunnalla on myös lainattava kastemekko. Seurakunta lahjoittaa kastettavalle erityisen kastekynttilän, joka jää muistuttamaan kasteesta. Sen polttamisesta voi luoda perheen oman perinteen; kynttilää voi polttaa esimerkiksi syntymäpäivänä tai kasteen vuosipäivänä.

Kastettavalle valitaan vähintään kaksi evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia. He ovat lapset aikuisia ystäviä ja ovat yhdessä vanhempien ja seurakunnan kanssa huolehtimassa lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Se tarkottaa esimerkiksi uskonnollisten kirjojen lukemista tai kirkkoon viemistä. Kummin tärkein tehtävä on lapsen ja koko perheen puolesta rukoileminen. 

Seurakunta iloitsee uudesta jäsenestään. Häntä muistetaan syntymäpäiväkortilla neljään ikävuoteen asti. 3-vuotiaita kutsutaan päiväkerhoon ja 4-vuotiaita pyhäkouluun.

 

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä