Ollaaks mekin pyhiä?

Tulevana lauantaina vietetään pyhäinpäivää ja sunnuntaina uskonpuhdistuksen eli reformaation merkkivuoden huipentumaa. Historiallisesti nuo kaksi tapahtumaa linkittyvät puhuttelevalla tavalla toisiinsa: 31.10. vuonna 1517 Martti Luther naulasi 95 anekaupan väärinkäytöksiä vastustavaa teesiään Wittenbergin linnankirkon oveen. Teesien naulaamisesta lähti liikkeelle tapahtumien sarja, joka johti reformaatioon. Teesien naulaamispäivä oli sattumoisin juuri pyhäinpäivän aatto.

Pyhäinpäivänä on tapana vierailla poisnukkuneiden omaisten ja läheisten haudalla ja viedä sinne kynttilöitä. Pyhäinpäivän iltana kirkossa luetaan kaikkien edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään heidän muistokseen kynttilä. Pyhäinpäivä onkin yksi vuoden vilkkaimmista kirkossakäyntipäivistä. Sitä pyhäinpäivä oli myös Lutherin päivinä. Tuolloin ihmiset olivat valmiit maksamaan sielunmessuista tai aneista. Molemmilla tavoilla uskottiin voitavan auttaa poisnukkuneita kiirastulen vaivoissa. Lutherin teesien viesti oli kuitenkin toinen: aneet eivät auta vaan ainoastaan usko ja luottamus Kristukseen.

”Tulee tarkoin varoa niitä, jotka sanovat, että paavin ane on se kallisarvoinen Jumalan lahja, jolla ihminen tulee Jumalan kanssa sovitetuksi.”, Luther varoittaa teesissä numero 33 ja muistuttaa myöhemmin teesissä 62, mistä todellinen apu löytyy: ”Kirkon todellinen aarre on Jumalan kunnian ja armon kaikkein pyhin evankeliumi.” Evankeliumi tarkoittaa hyvää sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta. Evankeliumissa Jeesus itse opettaa meitä: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole” (Joh.11:25-26)

Pyhäinpäivä muistuttaa pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä. Tämä tarkoittaa sitä, että kirkossa ei ole koolla vain näkyvä seurakunta vaan myös näkymätön seurakunta: jo poisnukkuneiden ja perille päässeiden pyhien seurakunta.

Millainen ihminen on pyhä? Ollaaks mekin pyhiä? Pyhä ei ole laadullinen termi. Ihminen on pyhä, kun hänen sydämensä on Jumalan luona. Ihminen on pyhä, kun hän ei kuulu itselleen vaan Jumalalle. Ihminen on pyhä, kun hän on sopusoinnussa Jumalan kanssa. Tiivistetysti: ihminen on pyhä, kun hän uskoo ja luottaa Jumalaan. Kuolema ei tee ihmisestä pyhää vaan usko Kolmiyhteiseen, Kaikkivaltiaaseen Jumalaan.

Pyhien yhteydestä saamme iloita erityisesti messussa, jossa kiitämme Jumalaa ja laulamme hänelle ylistystä ”enkelien ja kaikkien pyhien kanssa”.

Siunattua pyhäinpäivää!

Ville Hiltunen

Iitin seurakunta

Lasten oma hiljentymispaikka on lastenkirkko! http://www.lastenkirkko.fi