Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Titanicin jousikvartetti

Katsoin joululomalla vaimon kanssa James Cameronin romanttisen suurelokuvan Titanic. Historiastakin muistamme, miten tuon ison laivan piti olla uppoamaton, ja kuitenkin se vajosi neitsytmatkallaan, törmättyään Atlantilla jäävuoreen ja 1500 ihmistä menehtyi.

Itseäni puhutteli elokuvassa laivan jousikvartetin toiminta. Kun Titanicin todettiin uppoavan, kvartetti soitti kannella iloista musiikkia, pitääkseen matkustajien mielialan korkealla. Jollekin musiikki saattoi luodakin hyvää tunnelmaa, antaen ehkäpä jopa vääränlaisen turvallisuuden tunteen.

Kun tunnelma kannella kiihtyi, muusikot ajattelivat lopettaa soittamisen. ”Eihän meitä täällä kukaan kuuntele”, sanoi yksi muusikoista. Toinen vastasi, etteivät ihmiset kuuntele heitä ruokasalissakaan. Annettu tehtävä päätettiin hoitaa loppuun saakka.

Kun laiva alkoi kallistua, ryhmän johtaja, ykkösviulisti, vapautti muut soittajat, ja jäi yksin paikoilleen. Pian kuitenkin myös muut palasivat takaisin, ja jatkoivat soittoaan. Pelastusvenepaikkoja ei riittänyt kaikille, ja muusikot tuskin olivat päässeet ykkösluokan matkustajien, pelastettavien joukkoon.

Iloluontoinen musiikki vaihtui Lowell Masonin ja Sarah Adamsin tuttuun virteen Sua kohti Herrani, nykyisessä virsikirjassa nro 396, Käyn kohti sinua, oi Herrani. Ehkäpä virren sisältämä ajatus iankaikkisesta toivosta antoi lohtua epätoivoisessa tilanteessa. ”Suo että näkisin, tien taivaaseen. vaikka se peittyisi vaivaan, murheeseen.”

Lopuksi ykkösviulisti, juuri ennen laivan uppoamista, sanoo kuolemattomat sanat: ”Hyvät Herrat, on ollut kunnia saada soittaa kanssanne tänä iltana.” Tämänkaltainen kuuliaisuus jää meiltä ihmisiltä usein saavuttamatta. Siihen me toki pyrimme, mutta onneksi on olemassa toisenlainenkin toivo, joka lepää yksin Kristuksen uskollisuuden varassa.

Mikko Pelkonen

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.