Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Salattu Jumala

Ensimmäinen helluntain jälkeinen sunnuntai on omistettu Pyhälle Kolminaisuudelle. Oppi Pyhästä Kolminaisuudesta on kristinuskon kivijalka ja samalla myös uskomme yksi suurimmasta mysteereistä. Jumala on yksi, mutta hän on ilmoittanut meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Kerrotaan että opettaessaan Kolminaisuuden mysteeriä Irlannissa, pyhä Patrick otti esikuvaksi kolmiapilan: yhdessä kasvissa oli kolme erillistä lehteä, mutta kasvi oli silti yksi. Samalla tavalla Jumala on yksi, mutta hän toimii tässä maailmassa kolmessa persoonassa. Kolmiapilasta tulikin Pyhän Patrickin tunnus ja samalla yksi Kolminaisuuden vertauskuvista.

Tämä Jumalan salattu olemus ylittää kaiken ihmisymmärryksen. Jumalaa ja hänen tahtoaan emme koskaan pysty täysin ymmärtämään. Toisaalta, jos Jumala olisi niin yksinkertainen, että ymmärtäisimme hänet, olisiko hän silloin mikään Jumala. Jumala jää pakosti meille ihmisille mysteeriksi, salaisuudeksi.

Jos Jumala on salattu, niin miten voimme uskoa häneen? Vaikka Jumalaa ja hänen toimintaansa ei voi koskaan ymmärtää pelkällä järjellä, hän kuitenkin kertoo meille itsestään. Vanhastaan on puhuttu Jumalan ilmoituksesta. Silloinkaan Jumala ei kerro itsestään kaikkea, vain sen mikä on tarpeen.

Jumala ilmoittaa itsensä luomakunnassa (Ps.19:2). Luotu maailma kertoo luojastaan, vähän samaan tapaan kuin maalaus tai veistos kertoo jotain tekijästään. Jumala ilmoittaa itsensä ja kertoo tahtonsa Raamatussa. Raamatussa Jumala puhuu meille sanoilla, joita voimme ymmärtää.

Ennen kaikkea Jumala ilmoittaa itsensä pojassaan Jeesuksessa. Kun opetuslapsi Filippus pyysi Jeesukselta, että tämä näyttäisi heille Isän, niin Jeesus vastasi Filippukselle: ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.”(Joh.14:9)Jeesuksessa ja hänen opetustensa kautta voimme oppia tuntemaan Isän Jumalan: ”Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Ainoa Poika, joka itse on Jumala ja joka aina on Isän vierellä, on opettanut meidät tuntemaan hänet.”(Joh.1:18) Näin ollen, tuo salattu Jumala ei sittenkään jää meille täysin salatuksi.

Ville Hiltunen

Iitin seurakunta

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.