Ikkuna Jumalan todellisuuteen - Minuuttihartaus

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Enhän luota turhaan Jumalan apuun

2. paastonajan sunnuntain aihe on: Rukous ja usko. Evankeliumiteksti (Mt. 15:21-28) kertoo kanaanilaisesta naisesta, joka tuli pyytämään Jeesukselta apua sairaalle tyttärelleen. Jeesus ei reagoi naisen avun huutoon. Opetuslapsetkin kiusaantuvat tilanteesta ja pyytävät: ”Tee hänelle jotakin.” Jeesuksen vastaus on yllättävä, aivan kuin Vanhasta Testamentista otettu: ”Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten.” Nainen ei anna periksi. Hän heittäytyy maahan Jeesuksen eteen ja huutaa: ”Herra, auta minua.”  Jeesus torjuu hänet entistä töykeämmin: ”Ei ole oikein ottaa lapsilta leipää ja antaa sitä koiranpenikoille.” Tässä vaiheessa useampi avunpyytäjä olisi jo luovuttanut, lähtenyt pettyneenä ja vihaisena pois, eikä olisi halunnut enää koskaan kuulla mitään Jeesus Nasaretilaisesta. Tätä naista ei pitele mikään. Hän ei hellitä, vaan suostuu hyväksymään nöyryytyksen: ”Ei olekaan Herra, mutta saavathan koirakin syödä isäntänsä pöydältä putoavia palasia”. Silloin Jeesus heltyy ja alkaa ylistää naisen uskoa: ”Suuri on sinun uskosi, nainen! Tapahtukoon sinulle niin kuin tahdot.”

Jokainen kristitty jossakin elämän vaiheessa kokee kohtalonyhteyttä kanaanilaiseen naiseen. Meillä itse kullakin on niitä kipeitä asioita, joiden puolesta olemme vuosia ehkä vuosikymmeniä huutaneet Jumalan puoleen, mutta apua ei ole tullut siinä muodossa, kuin olemme pyytäneet. Silti olemme saattaneet kokea monissa muissa asioissamme Jumalan johdatusta ja siunausta. Epäoikeudenmukaisen kärsimyksen ongelma on ikuinen uskomme koetinkivi ja joskus kompastuskivi. Se kulkee ihmisten kohtaloissa läpi Vanhan Testamentin, Uuden Testamentin ja koko kirkon historian. Joidenkin elämä näyttää olevan ulkonaisesti helpompaa. Toiset löytävät avun elämäänsä. Jotkut näyttävät nääntyvänsä taakkojensa alle. Tätä ihmiselämän problematiikkaa käsittelevät monet virret ja hengelliset laulut. Kanaanilaisen naisen uskon hellittämättömyyttä kuvaa hyvin tutun virren 631:4 sanat: ”Mua auta, Herra, mä toivon vaan, vaikkei ois toivoa ollenkaan. En päästä sua, ennen kuin mua käyt siunaamaan.”

Kovan ja raskaan elämänkoulun käynyt Paavo Ruotsalainen neuvoi ihmisiä riippumaan kiinni Kristuksessa vaikka viimeisillä voimilla. Hän lohdutti alas painettuja: ”Jos et jaksa rukoilla, ikävöi Herran puoleen, jos et jaksa ikävöidä, sairasta Herralle”. Psalmien kirja kuvaa ihmisten erilaisia tuntemuksia Jumalan edessä. Usein Jumala tuntuu kääntävän selkänsä ja ihminen tuntee itsensä Jumalan hylkäämäksi ja vihamiesten ahdistamaksi. Lopulta kuitenkin Jumala aina vastaa. Valitusvirsi vaihtuu Jumalan ylistykseksi, kuten ensi sunnuntain psalmissa 25:

”Sinun puoleesi, Herra, minä käännyn.

Jumalani, sinun apuusi minä luotan.

Enhän luota turhaan, ethän anna vihollisilleni sitä riemua, että he voittavat minut!

Ei kukaan joka luottaa sinuun, jää vaille apuasi. Vain luopiot joutuvat häpeään.

Herran tie on hyvä, hän on uskollinen niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa.”

Reijo Lehtonen

Hengellinen pohdiskelu

Uskonelämä sisältää usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Omaan hengelliseen pohdiskeluun voi etsiä rinnallakulkijaa ja kanssaihmettelijää seurakunnasta. Myös internet tarjoaa monenlaisia sivuja oman uskonelämän tueksi. Tärkeintä on se, että uskaltaa rohkeasti kysellä ja etsiä.

Tiedon etsinnän voi aloittaa täältä:

Seurakunnan jäsenyyttä voi pohtia vaikkapa tämän linkin avulla.

Areiopagi on suomalainen nettijulkaisu, jossa pohditaan uskon ja tieteen välisiä kysymyksiä.

Reasonable faith on englanninkielinen nettisivusto, jossa käsitellään laajasti tieteen ja uskon välisiä kysymyksiä.