Avioliitto yhdistää miehen ja naisen

Avioliiton solmiminen on yksi elämän suurista askeleista. Siinä mies ja nainen ilmaisevat tahtovansa elää yhdessä. Kirkollisessa vihkimisessä pyydetään siunausta avioliitolle.

Hääjärjestelyt kannattaa aloittaa soittamalla kirkkoherranvirastoon (05 829 3323). Sieltä voi varata vihkiajan kirkkoon. Vihkiminen voidaan suorittaa myös juhlapaikalla tai vaikkapa ulkona.

Ennen vihkimistä pappi tapaa vihkiparin. He tutustuvat toisiinsa, keskustelevat avioliiton merkityksestä ja sopivat toimituksen käytännön järjestelyistä. Yhdessä voidaan myös harjoitella vihkimistä. Harjoituksissa voivat olla mukana mahdolliset avustajatkin, kuten kaaso ja bestman, morsiusneidot ja sulhaspojat.

Vihkitlaisuudessa lauletaan ainakin yksi virsi. Jos pari vihitään kirkossa, kanttori soittaa yleensä uruilla tlaisuuden alussa ja lopussa. Häämusiikista sovitaan kanttorin kanssa.